Alt Om Godkendelser

Alt Om Godkendelser

Når det kommer til sikkerhed er det et krav fra Dasu og CIK/FIA at dit udstyr overholder deres reglementer for at man kan deltage i nationale og internationale løb. Det kan være svært at finde rundt i hvad der er tilladt og bruge og hvad der ikke er. Derfor dykker vi i denne artikel ned i alt om godkendelser og sikkerhed.

Hvorfor er der krav til godkendelser? 
Den Internationale Karting Kommission (CIK) arbejder tæt sammen med Det Internationale Automobilforbund (FIA) om at øge sikkerheden indenfor motorsport. Derfor stiller de krav til at det udstyr man bruger overholder visse standarder for at have den ønskede beskyttende effekt. Producenter bliver præsenteret for de krav der stilles og de skal ud fra det designe og udvikle udstyr som via tests kan godkendes. 

Hvorfor er alt udstyr ikke godkendt?
CIK og FIA stiller ikke krav til alt udstyr indenfor karting. Modsat bilsport er der faktisk ikke krav om godkendelser på handsker og sko til gokart - De kræver dog at handsker dækker hele hånden og er uden huller samt at sko beskytter foden og anklen. Men altså ikke nogen decideret godkendelse som der er på dragter.

Derudover findes der også gokart udstyr som er målrettet nybegyndere og hobby køre som typisk ikke deltager i større nationale og internationale løb. For at imødekomme dem laver producenterne udstyr uden godkendelser, da dette er billigere at producere og derfor kan sælges billigere.

Hvorfor er homologeret udstyr dyre?
Der vil altid være en prisforskel på godkendt og ikke godkendt udstyr. Dette skyldes at der stilles flere krav til både design og produktion af godkendt udstyr, ofte er materialerne bedre og mere slidstærke og derudover skal udstyres testes for at blive godkendt. Så processen i at producere godkendt udstyr er både længere og dyre.

Hvad betyder homologering?
At gokart udstyr er homologeret betyder at CIK-FIA har godkendt at udstyret lever op til deres krav om sikkerhed. Det vil sige at hvis din gokart dragt er CIK-FIA Homologeret, så overholder den de krav der stilles fra CIK-FIA og må derfor bruges til alle løb indenfor karting.

Som tiden udvikler sig vil der blive fundet innovative løsninger der er med til at sikre køren yderligere, derfor kommer der med flere års mellemrum nye krav der skal overholdes for at udstyr kan homologeres. Man kan kalde det en opdatering af kravene. Derfor vil der altid være en udløbsdato på det udstyr der er homologeret. Ved køb at nyt udstyr vil homologeringen ofte være gyldig i mere end 4 år - Så man skal ikke være bange for at det bare lige udløber.

Krav til gokart dragter
For at deltage i nationale og internationale gokart løb er det et krav at dragten er CIK-FIA Homologeret.

Krav til gokart handsker
Det kræves ikke at gokart handsker er homologeret. Reglementet siger blot at handskerne skal dække håndfladen fuldstændigt samt at der ikke må være perforeringer og huller. Dette gælder nationalt og internationalt.

Krav til gokart sko
Ligesom med handsker kræves der ikke en homologering. Reglementet siger blot at skoene skal dækker og beskytte fødder og ankler. Dette gælder nationalt og internationalt.

Krav til ribbensbeskytter
Til ribbensbeskyttere er der lidt forskel på de internationale og nationale reglementer. I nationale løb anbefales det at benytte sig af en ribbensbeskytter med FIA 8870-2018 godkendelsen, men dette er ikke et krav. Det samme gør sig gældende i flere andre lande. Dog kræver FIA-CIK at der benyttes ribbensbeskytter med godkendelse til store internationale løb.

Krav til hjelm
Der kræves at hjelme som minimum er ECE godkendt for deltagelse i nationale løb. Det er lovkrav i EU at styrthjelme er ECE godkendt for at må sælges. Derfor er alle typiske MC og Scooter hjelme ECE godkendte og må bruges til gokart løb i Danmark. Dette gør sig også gældende i flere andre lande.

Til større internationale løb kræves der at hjelme har en godkendelse tjekket af CIK-FIA. Her gælder følgende.
Snell-SA2020
Snell-SA2015 (Udløber 21/12/2028)
Snell-K2020
Snell-K2015 (Udløber 21/12/2028)
Snell-FIA CMS2016
Snell-FIA CMR2016
FIA 8859-2015
FIA 8860-2018
FIA 8860-2018-ABP
FIA 8860-2010 (Udløber 21/12/2028)

Krav til gokart undertøj
Der stilles ikke krav om godkendelse af undertøj til karting.

 

Læs mere om reglementer herunder:
Dasu: https://www.dasu.dk/reglementer/reglement-6-karting/
FIA: https://www.fiakarting.com/page/homologated-equipment


Flere Artikler

Log ind

Har du glemt din adgangskode?

Har du endnu ikke en bruger?
Opret bruger